Jak zrobić idealnie chrupiące fish&chips?
09.06.2021
Potrzebne składniki:
- biała, chuda ryba (np. dorsz lub gładzica)
- zimne piwo
- mąka pszenna
- majonez
- jogurt naturalny
- ogórek kiszony
- owoce kaparów
- czerwona cebula
- cytryna
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
15-20 minut przed rozpoczęciem panierowania ryby, posól ją z obu stron i zostaw, aby wyciągnąć z niej wodę. Dzięki temu panierka będzie lepiej przylegać do ryby podczas smażenia.
W międzyczasie przygotuj sos tatarski. Wymieszaj w proporcji 1:1 majonez i jogurt naturalny. Dzięki jogurtowi, sos nie będzie zbyt ciężki. Następnie dodaj: posiekaną cebulę, kapary i ogórki kiszone. Na koniec dodaj do smaku sok z cytryny oraz sól i pieprz.
Wymieszaj składniki panierki: zimne piwo, sól, pieprz (my dodajemy również autorską mieszankę przypraw) oraz mąkę pszenną - możesz też dodać trochę mąki ryżowej dla dodatkowej chrupkości. Osuszoną rybę panierujemy w tak przygotowanym cieście, a następnie dodatkowo obtaczamy w samej mące. Dzięki temu panierka będzie miała strukturę chrupiących płatków.
Kroimy ziemniaki na nieregularne, grube frytki. Przygotowujemy je 3-etapowo. Najpierw chwilę blanszujemy w gotującej się wodzie. Jeśli mamy czas dobrze jest je po zblanszowaniu schłodzić chwilę w zamrażarce. Następnie smażymy chwilę w głębokim tłuszczu w temperaturze 140 stopni i ponownie schładzamy. Ostatni etap to smażenie przez 1-1,5 minuty w temperaturze 190 stopni. Dzięki 3-etapowemu przygotowaniu frytki będą chrupiące i złociste z zewnątrz, a miękkie i puszyste w środku. Gotowe frytki solimy od razu po usmażeniu.
Zaczynamy smażenie ryby. Pamiętaj, aby olej był naprawdę dobrze rozgrzany - do temperatury 190 stopni. Rybę w zależności od grubości smażymy w głębokim tłuszczu co najmniej 5 minut. Po usmażeniu dobrze jest osuszyć rybę z tłuszczu ręcznikiem papierowym.
Fish&chips podajemy z cytryną i sosem tatarskim. Smacznego!